28 Ağustos 2021 Cumartesi

Jack Welch Yöntemi - Jeffrey A. KRAMES

Jack WELCH, 1960 yılında General Electric'e bir kimya mühendisi olarak katıldı.  Henüz ilk yılında kendisine sunulan zamdan ve GE bünyesinde gözlemlediği bürokrasiden memnun olmadığı için işi bırakma noktasına gelmişti. 

"Sayılar vizyon değildir, üründür."

O dönemdeki yöneticilerinden biri sayesinde işinde kalmaya ikna oldu ve 1981 yılında Yönetim Kurulu Başkanı ve CEO olarak başladığı görevine 2001 yılında yılında son verdiğinde şirketin piyasa değerini 12 milyar dolardan 401 milyar dolara çıkarmıştı. Yönetimi devraldığı süreç içerisinde bürokratik süreçlerden oluşan atıl iş gücünü ortadan kaldırmayı hedefledi ve bunu da çalışanlarının 4'te 1'inin işine son vererek gerçekleştirdi. Çoğunlukla işçi sınıfına karşı olan bu tutumu çok eleştirilse de alt seviyede yer alan yöneticiler için de durum çok farklı olmuyordu. 

İş yaşamını basitleştirmeye takıntılı olmasının sebeplerinden biri işe ilk başladığı dönemlerde çalıştığı laboratuvar ortamında hiyerarşik bir düzenin olmaması sayesinde bürokrasi ile savaşmamaları ve bu sayede yeni ürünler yaratma, iş kurma gibi unsurlara kendilerini yoğunlaştırabilmeleriydi. Bu süreçte farkına vardı ki iş yaşamı heyecanlı ve basit olabilirdi; karmaşık süreçler ve jargonlarla dolu olmasına gerek yoktu.

Klasik bir yönetim tarzına olan karşı duruşu nedeni ile yönetmek ifadesinin insanları kontrol altında tutmak, baskılamak, sıkıntıda tutmak gibi anlamları çağrıştırdığını belirtiyor ve yöneticilerin ister istemez bu vasıfları üstlendiğini düşünerek; liderlik etmeyi seviyordu. Bir vizyon yaratmayı ve bu vizyona tutku ile bağlı insanları bulmayı amaçlıyordu. 

  • Bir vizyon oluşturun ve bunu uygulamaları için diğerlerini de harekete geçirin.
  • Sizi bezdiren her ayrıntıyı yönetmeyin.
  • Herkesi dahil edin ve her yerden gelen harika fikirlere kapınızı açık tutun.
Bürokratik sürece karşı duruşunu temellendiren şey gereksiz kuralların, onaylamaların ve  unvanların yer aldığı bir ortamda iyi fikirlerin ortaya çıkmasının engellendiğini, yavaş alınan kararlar ile rekabetçi ruhun yok olduğunu düşünmesiydi. Yöneticilerle çalışanlar arasında yer alan görünmez bariyerleri kaldırdığında standart ilerleyen şirket süreci tepetakla oldu ve bu durum o dönem için oldukça devrimci bir yaklaşımdı. Ve bu sistem sayesinde GE, Jack WELCH Ceo olmadan 1 yıl önce kabaca 26 milyar $ gelir elde ederken, emekli olmadan 1 yıl önce neredeyse 130 milyar $ dolar gelir elde etmiştir. 

      "Değişmek için en iyi zaman, istediğiniz zamandır. Değişmek zorunda olduğunuz zaman değil."

Değişim kulağa hep zor bir süreç olarak gelir. Ve biliriz ki çoğu insan rahat ortamını terk edip kendilerini zorlayacak o sürece adım atmaktan çekinirler. Ancak unutulmamalıdır ki iş dünyasında insan davranışları, talepler, teknoloji inanılmaz bir hızda ilerliyorken sizin yerinizde saymanız kabul edilemez. Bu noktada proaktif bir tutum içerisinde olmamanız sadece yangınlara su taşıyan bir pozisyona evrilmenize yol açacaktır. Ve muhtemelen bir süre sonrasında da oyun dışı kalacaksınız.

"Yöneticiler her küçük ayrıntıyı "mikro yönetmeye" çalışmamalıdır."

Büyük şirketlerin çoğunda, yönetenin sahip olduğu fikir doğrultusunda hareket eden insan toplulukları bulunmaktadır. İnsanların kendi karar alma mekanizmalarını oluşturamadıkları ve sürece katkı sunamadıkları bir sistem rekabetçi olmaktan oldukça uzaktır. Welch bunun bir işletmeyi yürütmenin berbat bir yolu olduğunu inanıyor. İşletmeleri rekabetçi bir noktaya taşımak istiyorsanız insanlara denemeleri için fırsatlar oluşturmanız gerekmektedir. Ancak bu şekilde ne kadar ileri gidebildiklerini görebilirsiniz. En basit iş grubunda dahi zekanın aktif rol alması ve çalışanların kendilerini bu düşünce ortamı içerisine sokmaları zorunludur. İstendik davranışlar doğrultusunda iş yaşamlarını sürdüren çalışanların yapabileceklerini yaptıkları varsayıldığı için, kimse onların işin geliştirilmesi noktasında ne düşündüğünü sormuyordu. Welch bu modeli değiştirdi. Fikirlerin ve zekanın; bürokrasi ve hiyerarşiye üstün geldiği bir kurum tasarladı.

"Eğer hepsini bildiğinizi düşünüyorsanız, iyi fikirler için arayışı bitirmişsiniz demektir."















Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Warren Buffett ve Finansal Tabloların Yorumlanması

Warren Edward Buffett  (30 Ağustos 1930, Nebraska ), Amerikalı  iş adamı ve hisse senedi yatırımcısıdır. 20. Yüzyılın en başarılı yatırımcıl...